Klankplank https://klankplank.nl podcast productie & advies Sun, 06 Sep 2020 19:22:39 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.1 https://klankplank.nl/wp/wp-content/uploads/2019/05/cropped-klankplank-strepen-fav-32x32.png Klankplank https://klankplank.nl 32 32 Hoe staat je winkel in de wereld? https://klankplank.nl/positionering-missie-van-je-winkel/ Wed, 22 Jan 2020 11:16:59 +0000 https://klankplank.nl/?p=1326 Om het maken van podcasts vanuit een organisatie te stimuleren, heb ik een stuk geschreven over de podcast en het bijbehorende proces. Je ontkomt er dan niet aan om voor je bedrijf een doel te formuleren, een missie. En daarmee positioneer je gelijk dat bedrijf.

Het bericht Hoe staat je winkel in de wereld? verscheen eerst op Klankplank.

]]>
positionering van je bedrijf
Foto: Caleb Jones via Unsplash

Is Jeff Bezos, de topman van Amazon, een megalomane schoft? Wat zeg je met zo’n vraag?

Om het maken van podcasts vanuit organisaties te stimuleren, heb ik een stuk geschreven over de podcast en het bijbehorende proces. Je ontkomt er dan niet aan om voor je bedrijf een doel te formuleren, een missie. En daarmee positioneer je gelijk dat bedrijf.

Over die missie en de positionering van je winkel werd ik gewezen door business coach Erno Hannink. In een blog wilde hij laten zien dat een persoonlijke missie je bedrijf kan helpen groeien. Hij geeft voorbeelden op het gebied van vleesvervangers, schulden en chocolade.

Het deed me denken aan een bijeenkomst die ik in december organiseerde over ondernemen met idealen. De persoonlijke missie van die ondernemers viel grotendeels samen met hun positionering.

Duurzaam en sociaal

Zo probeert tekstbureau Two Dots hun expertise in te zetten voor bedrijven die ‘ook een positieve impact’ willen maken. Waarmee ze bedoelen niet alleen financiële winst, maar eveneens oog hebben voor het milieu, de duurzaamheid der dingen of de sociale aspecten van de onderneming.

En Nuud, een Nederlandse producent van een duurzame deodorant, wil de hele productieketen verduurzamen. Niet alleen de ingrediënten en materialen, ook de productiewijze, de logistiek en de kwaliteit van de arbeidsomstandigheden.

Geen gehuichel

Aangezien ik denk dat je met podcasts, met het effectief overbrengen van informatie, eerlijk en oprecht moet zijn, schreef ik in mijn kleine gids onderstaande zin.

We willen ons inzetten voor bedrijven en organisaties die inhoudelijk leuke en relevante content willen maken en liefst oog hebben voor hun maatschappelijke rol en positie.

Uit: publiciteit met podcasts

Vooruit maar, toe maar, koninklijk meervoud.

Maar over dat woord ‘liefst’ ben ik nog niet uit. Dat is eigenlijk toegeven dat de schoorsteen moet roken en dat je water bij de wijn wilt doen. Realistisch misschien, maar als ik het weglaat is de positionering wat steviger en mogelijk beter. Of niet?

Laat ik het dramatisch uitvergroten. Jeff Bezos heeft van Amazon een succesvolle en wereldwijde webwinkel gemaakt. Door andere digitale diensten heeft hij mensen aan eigen webshops geholpen en hen een inkomen bezorgd.

In alle opzichten is Amazon een Rupsje Nooitgenoeg en net als andere digitale multinationals ontwrichtend en verwoestend. Zo groot mogelijk worden en concurrenten op prijs kapotmaken. Goedkoop zijn is doorslaggevend. De medewerkers in distributiecentra worden in ieder geval met een fooi afgescheept, krijgen geen plaspauzes en moeten pissen in petflessen.

Bezos is 160 miljard waard, doet niets aan dat lot van zijn werknemers (in de VS vaak ‘illegalen’), noch aan goede werken voor de maatschappij. Sterker, hij werkt probleemloos mee aan aan de privacy schendende applicaties voor Amerikaanse politie, CIA en defensie.

Jeff Bezos is een megalomane schoft. Voor hem, noch voor Amazon zou ik willen werken. Amazon is het nieuwe Shell.

Da’s een stevige plaatsbepaling, meneertje. Ja, maar Jeff kan het hebben. En Nederlandse webshops gaan binnenkort wel merken hoe leuk disruptie op zijn Amazons is.

Geen geschmier

Een podcast is niet geschikt om voluit reclame voor te maken. Het kan goede publiciteit zijn, een goed middel om een verhaal te vertellen.

Uitgaande van het feit dat de mensen die spreken in bedrijfspodcasts geen acteurs zijn, is geschmier dus vrij dodelijk. Dat hoor je aan stemmen en dat roept, zoal geen weerzin of slappe lach, dan toch minstens gefronste wenkbrauwen op.

Reclame dient om de directe verkoop te bevorderen, podcasten zorgt voor meer publiciteit. Het vergroot je naamsbekendheid, bevestigt je positie als expert en draagt bij aan vertrouwen in jou, jouw mensen, organisatie of merk.

Uit: Publiciteit met Podcasts

Mensen meenemen in een informatief en oprecht verhaal waar je het wel of niet mee eens kunt zijn, dat is van een andere orde. Dat biedt ruimte voor zowel instemming als tegenspraak. Voor dialoog dus, voor een publiek, voor een community, voor mensen.

Lijkt me ideaal.

Mijn tirade tegen Jeff Bezos en Amazon is niet helemaal terecht, want hij heeft de Washington Post – een journalistiek icoon van jewelste – door een moeilijke tijd gesleept.

Mijn stuk over podcasten, Publiciteit met podcasts, kun je hier downloaden.

Het bericht Hoe staat je winkel in de wereld? verscheen eerst op Klankplank.

]]>
Een podcast event: nieuw in je agenda https://klankplank.nl/podcast-event/ Mon, 07 Oct 2019 19:20:28 +0000 https://klankplank.nl/?p=1270 De afgelopen tijd zijn er meerdere bijeenkomsten geweest die over podcasten als medium gingen. Best opmerkelijk, want drie jaar geleden zou dat niet in zoveel agenda's staan.

Het bericht Een podcast event: nieuw in je agenda verscheen eerst op Klankplank.

]]>

De afgelopen tijd zijn er meerdere bijeenkomsten geweest die over podcasten als medium gingen. Best opmerkelijk, zo’n podcast event, want drie jaar geleden zou dat niet in zoveel agenda’s staan.


Zelf heb ik er overigens ook één georganiseerd, namelijk voor Freelance Fridays, Podcasten is het nieuwe bloggen (13 september jl. in Pakhuis de Zwijger). Dat is mijn vrijwilligerswerk en ik ben voorzitter van de club.

Te gast was radiomaker en podcaster Richard den Haring, die zo snugger was om De kleine Podcasten voor Dummies te schrijven. Ook Lieven Heeremans kwam even langs, drijvende kracht achter het Podcastnetwerk, dat 28 september het Podcastfestival organiseerde in de Tolhuistuin.

Voorafgaand aan de zaterdag van het Podcastfestival bezocht ik op vrijdag ook het Festival van de Ondernemende Journalist van de NVJ. Behalve een aantal interessante presentaties, onder meer een goed verhaal van de Amerikaanse journalist en podcaster Jake Halpern (Pulitzer Price 2018), en een wat algemener praatje over podcasten.

De podcast als blijvertje

Het zijn onmiskenbaar signalen die er op wijzen dat podcasts ingeburgerd raken en zelfs geschikt zijn als event. Het Podcastnetwerk organiseert bijvoorbeeld de Podcastclub (‘een soort boekenclub maar dan voor podcasts’). Een live gesprek met podcastmakers dat op zich weer een podcast wordt.

Podcast events lijken in opkomst te zijn, bijeenkomsten waar podcasts worden opgenomen of worden beluisterd. Bij het Oorzaken Festival (in de Brakke Grond) en ook nu bij het Podcastfestival was het druk bij de opnamen met publiek van een aflevering van De eeuw van de amateur.

Een ander podcast event dat Lieven in bovenstaande tweet bedoelde, was Cineradio. Dat is een luisteravond in de bioscoop met internationale radioverhalen, waarbij de teksten en de ondertitels op het doek worden geprojecteerd.

Onverfilmde scenario’s

Nikol Poppe en Sytske Kok bedachten Scripts Off Screen, een stichting die ten doel heeft onverfilmde scenario’s voor te dragen met acteurs en publiek. De opnamen, met muzikale intermezzo’s, worden vervolgens als podcasts uitgebracht.

Maandag 7 oktober staat Bijna dood, geschreven door Barbara Jurgens, op het programma van het Polanentheater. Met onder andere Saskia Temmink, Horace Cohen en Hans Dagelet als acteurs en muziek door Annie Tangberg van het Metropole Orkest. Daar wordt dus serieus werk van gemaakt.

Wie weet, wordt dit de manier om een scenario een tweede leven te geven. In een publieke of theatrale setting podcast events organiseren, we gaan het waarschijnlijk vaker zien.

Het bericht Een podcast event: nieuw in je agenda verscheen eerst op Klankplank.

]]>
Vergroot het bereik van je podcast met een transciptie https://klankplank.nl/vergroot-bereik-podcast-met-een-transciptie/ Mon, 03 Jun 2019 20:30:09 +0000 https://klankplank.nl/?p=669 De podcast kan werken als een tweesnijdend zwaard. Door een transcriptie te maken of een artikel of blog te maken, bied je de informatie ook aan gebruikers die liever lezen dan luisteren. Plus, je maakt voor zoekmachines leesbare tekst.

Het bericht Vergroot het bereik van je podcast met een transciptie verscheen eerst op Klankplank.

]]>

De podcast kan werken als een tweesnijdend zwaard. Door een transcriptie te maken of een artikel of blog te maken, bied je de informatie ook aan gebruikers die liever lezen dan luisteren. Plus, je maakt voor zoekmachines leesbare tekst.

Dat is voor de SEO-waarde van je website zeer gunstig. Om zowel luisteraars als lezers te bedienen, kun je dat ook omdraaien. Je kunt een daarvoor geschikt blog ook (laten) voorlezen. Iets dat zeker voor de geschreven ‘houdbare’ blogs is te overwegen.

Voor het verwerken van audio tot tekst zijn er software programma’s en transcriptie services. Ze doen min of meer hetzelfde, alleen bij de software zul je zelf moeten typen. Als je er een artikel van wilt maken met citaten, kun je dus beter de juiste citaten eruit pikken. Dat moet dan wel weer ‘aan elkaar schrijven’, wat ook creatieve arbeid vergt.

Software die helpt

Deze programma’s, waarbij je een audiobestand kunt uploaden, worden aanbevolen. Je kunt het bestand inladen en op verschillende snelheden laten afspelen.

Draft gebruik ik zelf, omdat je daarmee online kunt samenwerken met anderen. Maar vergis je niet: het uitwerken van audio naar tekst is arbeidsintensief. Een uur gesproken woord is 5 uur werk, zie ik regelmatig als ezelsbruggetje voorbijkomen.

Transcriptie services

Als je geen typewonder bent (zoals ik), kun je ook voor een transcriptie service kiezen. Dan kun je kiezen uit twee soorten transcriptie, de woordelijke en de letterlijke variant.

Bij de woordelijke transcriptie worden versprekingen, tussenwerpsels, stopwoorden en de uh’s weggelaten. De spreektrant is minder belangrijk dan de inhoud. De uitkomst is hierdoor wat zakelijker.

Bij de letterlijke transcriptie wordt alles zoveel mogelijk uitgetypt, want ook belangrijk voor het soort gesrpek of het doel van het interview. Dat kan bijvoorbeeld om juridische of medische redenen zijn.

Vanuit mijn journalistieke werk ben ik geneigd een en ander te combineren. Op de gezwets of ah’s zit een lezer niet te wachten, maar een kenmerkende uitspraak geeft wel kleur en diepte aan de spreker.

Voor je eigen planning is het wel belangrijk te weten dat menselijke transcriptie diensten vaak tot 5 dagen nodig hebben tot voltooiing. Sneltarieven zijn mogelijk.

Een offerte kan gratis worden aangevraagd op basis van lengte bestand, aantal sprekers en taal. Je tekst kan in verschillende formaten worden aangeleverd.

In de tekst van je transcriptie zullen als vanzelf de trefwoorden – de keywords – van je product of organisatie terugkeren, neem ik aan. Om woordherhaling te voorkomen, kun je synoniemen gebruiken. Sterker nog, dat helpt je pagina SEO zelfs verder te verbeteren.

Het bericht Vergroot het bereik van je podcast met een transciptie verscheen eerst op Klankplank.

]]>
Een podcast maken in 5 stappen https://klankplank.nl/een-podcast-maken-in-5-stappen/ Mon, 20 May 2019 21:27:17 +0000 https://klankplank.nl/?p=787 Natuurlijk kun je dit proces verder onderverdelen, maar over deze 5 zaken zal je echt willen nadenken om je plan te trekken. Natuurlijk kun je ook gelijk een afspraak met me maken. :-)

Het bericht Een podcast maken in 5 stappen verscheen eerst op Klankplank.

]]>
Een podcast maken - een stappenplan

Je wilt een podcast maken. Dan kun je het proces verder onderverdelen, maar over deze 5 zaken zal je echt willen nadenken. Natuurlijk kun je ook gelijk een afspraak met me maken. 🙂

1. Bepaal je niche, intentie en format

Het begint dus met lullen én poetsen. Spreek met je team of met jezelf af wat het doel van de podcast moet zijn. Wie wil je bereiken? Wat wil je bereiken? Is het om jezelf/de organisatie als expert te positioneren (promotie) of om mensen iets te laten opsteken van de gesprekken (educatie)? Of beide? Kortom, wat wordt de toonzetting van de uitzending?

Vervolgens is het zaak om daar als een programmamaker over na te denken. Hoe ziet het format eruit? Is er een vaste lengte of kan dat variëren? Worden het het 1-op-1 interviews, meerdere gesprekken of items per aflevering? Is het misschien beter om de podcast te maken als een aantal series over een bepaald onderwerp?

Bij de keuze van een format hoort ook de keuze voor de frequentie waarop de podcasts gepubliceerd gaat worden: bv. wekelijks of maandelijks. En op welke platforms ga je publiceren: iTunes, Soundcloud, Stitcher, via je eigen website of via andere mediahosting service?

2. Boek je gasten

Als je weet wat je wilt gaan doen, je een schema voor ogen hebt, kun je sprekers gaan uitnodigen. Doe dat persoonlijk (in persoon of per e-mail + telefoontje), beschouw ze echt als gasten, dus maak het hen makkelijk.

 • Maak duidelijk wat je met het interview en het onderwerp voor ogen staat en vertel waar en wanneer de podcast gepubliceerd  wordt.
 • Geef hen een aantal data waarop het gesprek kan worden opgenomen. Dat opent ook bij hen de agenda.
 • Bied ze een online formulier waar ze een aantal vragen kunnen beantwoorden over hun achtergrond, websites en links, hun werk en kijk op het onderwerp.

Dat formulier is prettig als je langer vooruit wilt plannen. Je kunt je dan weer even inlezen en verdiepen in je gast. Met een e-mail formulier op je website of met Google Formulieren is dat bijvoorbeeld eenvoudig te realiseren.

3. Maak het interview

Over interviewen zijn bibliotheken volgeschreven. Maar waarschijnlijk heb je wel voorbeelden van interviewstijlen die bij je passen. Of bij het onderwerp. En als je die interviewer zelf niet bent, zoek en vind iemand die dat in zich heeft of al heeft bewezen.

Jezelf even testen is ook een idee. Heb je nog nooit een interview gemaakt, probeer er dan een aantal te doen met vrienden of collega’s. Door het te doen, kun je al snel horen waar het nog niet lekker loopt. Kun je gelijk wennen aan het jezelf terughoren. 😉

Een aantal basistips:

 • Voorbereiding is echt het halve werk. Probeer meer te weten te komen over onderwerp en gast dan nodig is voor het gesprek. Goed voor je zelfvertrouwen en kennis waar je op terug kunt vallen.
 • Visualiseer het gesprek en bedenk bijvoorbeeld 20 vragen. Breng die vragen terug naar een aantal hoofdvragen. Zo geef je jezelf de ruimte om tijdens het gesprek te luisteren en door te vragen. Goed interviewen begint bij goed luisteren.
 • Zorg voor een structuur in het interview en laat dat weten aan de luisteraars. Begin, midden, einde, als een inhoudsopgave. Zoals een leuke openingsvraag is ook een goede slotvraag van belang.
 • Is een antwoord ingewikkeld of lastig te begrijpen, vat het dan samen en vraag om een bevestiging. Vaak volgt dan een betere uitleg.

Over hoe je het interview technisch gaat opnemen, monteren en mixen – echt de podcast maken – kom ik later nog te spreken.

4. Montage en afwerken van de podcast

Voor de afwerking van de podcast is het eveneens praktisch om een een workflow te bedenken en die je – waar nodig – direct dient bij te schaven.

Je hebt echt baat bij een vloeiend proces. Het zorgt voor een prettig ritme in je werkweek.Het monteren van het interview, het inspreken van verbindende teksten, de audiovormgeving (jingles en dergelijke) en geluidsbewerking.

Afhankelijk van de gewenste productiewaarde van je podcast zijn dat elementen van het proces die een plek moeten krijgen.

5. Publiceren van nieuwe podcasts

Als de aflevering van je podcast klaar is voor publicatie, wil je dat natuurlijk optimaal doen. Sociale media en de platforms die je gebruikt spelen daar een grote rol in. Om meer mensen zo goed mogelijk te bereiken, kun je aan de volgende acties denken:

 • Een blog op je website of een e-mail naar je lijst met de mogelijkheid de podcast direct te luisteren en te downloaden.
 • Daarnaast kun je denken aan een gehele of gedeeltelijke transcriptie van interviews. Schrijven is blijven: maak sowieso een artikel van het interview. Goed voor de SEO van je website.
 • Waar je zeker aandacht aan moet geven, zijn de zogeheten show notes. Daarin geef je alle online informatie die bij deze podcast horen: websites, profielpagina’s van de gast(en), bronnen zoals besproken artikelen enzovoort.
 • Maak voor de verspreiding op sociale media foto’s (tijdens de opname, selfies met gasten bv.), afbeeldingen, visuals en badges, niet alleen voor je eigen kanalen maar ook voor die van je gast(en).
 • Ook je gasten zullen dat materiaal willen gebruiken om hun optreden in jouw show te melden. Stuur het ze op met een bedankje en een aanmoediging de aflevering te promoten.

Bij de promotie kun je natuurlijk helemaal los gaan. Ik ken Amerikaanse voorbeelden die bijvoorbeeld nog videotrailers maken van het interview. Maar een audiosnack ligt natuurlijk eerder voor de hand.

En je kunt typerende of sterke uitspraken gebruiken voor Twitter, Facebook of Instagram, in combinatie met de eerder genoemde visuele uitingen.

Dus…

Een podcast produceren voor je bedrijf is zeker geen appeltje-eitje. Maar als de productie eenmaal op gang komt en zodra je dat ritme te pakken hebt, komen er vaak weer nieuwe ideeën op.

Dan zul je merken dat het steeds leuker wordt en dat je best wat te melden hebt. En, dat je veel van anderen kan leren. Koester je gasten. Dat komt vanzelf terug.

O ja. Als je een afspraak wilt maken, kan dat hier.

Het bericht Een podcast maken in 5 stappen verscheen eerst op Klankplank.

]]>
De tweede golf https://klankplank.nl/tweede-golf-podcasts/ Sat, 11 May 2019 17:13:37 +0000 https://klankplank.nl/?p=323 Radio over de lange golf, de korte golf dan? Nee, podcasten is begonnen aan de tweede golf. Zo noemt podcaster en voormalig journalist Richard Davies het stadium waarin podcasten zich bevindt. Het is een volwassen medium geworden, gemeengoed.

Het bericht De tweede golf verscheen eerst op Klankplank.

]]>
Radio over de lange golf, de korte golf dan? Nee, podcasten is begonnen aan de tweede golf. Zo noemt podcaster en voormalig journalist Richard Davies het stadium waarin podcasten zich bevindt. Het is een volwassen en uniek medium geworden, gemeengoed, voor iedereen.

Bij de introductie van podcasts in hun huidige vorm, zo rond 2002 – 2003, leek het groots te worden opgepakt. Toch verslapte de aandacht, mede door de komst van breedband internet en YouTube (2005).

Richard Davies

Gemeengoed is het in ieder geval in de Verenigde Staten, waar Davies werkt, al langere tijd. Maar inmiddels groeit ook in Europa en Nederland het besef dat de podcast een interessant communicatiemiddel is.

Davies stelt zich in een recent blog de retorische vraag waarom het een uniek medium is.

De 10 punten van Davies…

 • 1 – De podcast is het medium van de spijkerbroek; het meest informele en intieme systeem voor het overbrengen van boeiende emoties en gedachten. Het vertellen van verhalen neemt zijn natuurlijke loop.
 • 2 – In tegenstelling tot video worden ideeën puur en zonder de afleiding van ongelukkige kledingkeuze, rimpels of slechte tanden naar voren gebracht. Er zit alleen die stem in je oor.
 • 3 – In tegenstelling tot radio en TV, die vaak op de achtergrond aan staan, wordt het publiek van podcasts meestal niet afgeleid en hebben ze niet zomaar “afgestemd”. Ze hebben naar jouw show of programma gezocht en luisteren aandachtig op het moment van hun keuze. Gedeelten van elke aflevering kunnen opnieuw worden afgespeeld. Intimiteit in het kwadraat.
 • 4 – Podcasts bieden luisteraars meer controle. Afleveringen kunnen worden herhaald. Veel mensen luisteren via oordopjes, wat een diepere connectie geeft en bevordert dan het luisteren naar de radio via luidsprekers. De beste podcasts zijn niet passief; ze vereisen vaak dat de luisteraars iets van zichzelf meenemen naar de ervaring – hun verbeelding en nieuwsgierigheid.
 • 5 – Podcast presentatoren herhalen niets (station calls en andere ankerteksten, BvM) om het publiek eraan te herinneren waar het over gaat. Luisteraars stemmen niet halverwege af. Die luisteren elke aflevering vanaf het begin, zodat een meer lineaire ervaring mogelijk wordt.

…of waarom de podcast een uniek medium is

 • 6 – Radioprogramma’s moeten zich aan de klok moeten aanpassen (meestal 25 of 50 minuten met station calls, jingles en nieuwsonderbrekingen). Podcasts hebben geen beperkingen op het gebied van planning of tijd en kunnen ze variëren in lengte. Afleveringen kunnen dagelijks, wekelijks, maandelijks of in series worden geproduceerd.
 • 7 – Podcasts worden gemaakt en gedistribueerd zonder de goedkeuring van een hoofdredacteur, directeur of een andere poortwachter. Veel shows worden thuis geproduceerd, zonder dat er dure studioapparatuur nodig is. Scheppers hebben meer vrijheid.
 • 8 – Sommige podcasts worden gemaakt met grote budgetten en groots geproduceerd met meerdere lagen omgevingsgeluid of muziek. Maar er is niet één formule voor succes. Dit gebrek aan vaste regels zorgt voor een groter bereik van stemmen en onderwerpen.
 • 9 – In tegenstelling tot uitzendingen die een breed publiek moeten aanspreken (broadcast, BvM), kunnen podcasts zich richten op een veel specifieker deel van de bevolking. Via sociale media kunnen gastheren en producenten een directe dialoog met luisteraars hebben en kunnen ze ingaan op wat hun publiek wil horen.
 • 10 – In tegenstelling tot radio wordt een podcast zelden live uitgezonden. Dat kan een nadeel zijn, maar veel afleveringen zijn daardoor altijd vers of hebben een lange houdbaarheid.

Podcasting is now mainstream and has just moved into a new phase. Let’s call it the 2nd Wave.

– Richard Davies

Goede content doet meer

Dat is een indrukwekkende lijst, over een uniek medium, ja toch, niet dan?

Richard Davies heeft een bedrijf in New York, dat zich net als Klankplank, bezighoudt met advies en productie van podcasts.

Het bericht De tweede golf verscheen eerst op Klankplank.

]]>
De toekomst van audio: de podcast heeft de tijd mee https://klankplank.nl/toekomst-van-audio-podcast/ Tue, 07 May 2019 17:14:50 +0000 https://klankplank.nl/?p=264 Charlotte Hager presenteerde in april 2018 de uitkomsten van een onderzoek over de toekomst van radio. Het onderzoek, Planet Audio: Audionutzung der Zukunft, schetst verleden, heden en toekomst van audio. Het is nog steeds actueel.

Het bericht De toekomst van audio: de podcast heeft de tijd mee verscheen eerst op Klankplank.

]]>
Ondezoek Planet Audio - beeld 2025
Het audiolandschap in 2025

Charlotte Hager (bureau Comrecon) presenteerde in april 2018 de uitkomsten van een onderzoek over de toekomst van radio. Het onderzoek, Planet Audio: Audionutzung der Zukunft, schetst verleden, heden en toekomst van audio tot 2025. Het is nog steeds actueel.

Van analoog naar digitaal, van live uitzending in de ether naar podcasts via internet. Alle vormen van audiodistributie zijn in het onderzoek onder de loep genomen.

Voor het onderzoek werden bijna twee weken lang twee online forums opengesteld. Bijna 100 deelnemers uit de generaties Z, Y en X uit heel Duitsland schreven in totaal bijna 3.400 bijdragen. De onderzoekers volgden daarnaast het dagelijkse leven van audiogebruikers en kregen zo inzicht in actuele gedragspatronen, trends en rituelen.

De belangrijkste vragen over heden en toekomst van audio waren:

 • Hoe zullen mensen in 2025 gebruikmaken van audio-inhoud?
 • Hoe ziet het huidige audio-gebruik eruit?
 • Hoe en wat zal er gaan veranderen vanuit het oogpunt van audiogebruikers?
 • Welke rol en relevantie heeft de radio in vergelijking met andere audiokanalen nu en in de toekomst?
 • Hoe kan reclame op een toekomstbestendige manier in de audiowereld worden ingebed?

Actueel onderzoek naar podcasts

Op Radiodays Europe eerder dit jaar in Lausanne was Hager ook te gast, want haar onderzoek is actueel. Zij is oprichter van Comrecon, een Oostenrijks onderzoeks- en marketingbureau. Bij Marketingfacts werden de conclusies als volgt samengevat:

“De huidige kanalen (FM, streaming, podcast en webradio) gaan in 2025 meer samensmelten. Podcast zal, in tegenstelling tot de huidige positie in het audiolandschap, geen afgelegen eiland meer zijn en steeds meer in verbinding staan met radio. Centrale toegang tot audio-content zal steeds gewoner worden en op één device plaatsvinden. Verregaande personalisatie van audio is op komst, met hulp van Artificial Intelligence dat jouw favoriete podcast of playlist selecteert als je in de auto stapt of thuiskomt.”

Visualisatie

Het aardige van het onderzoek is dat de ontwikkeling van audio is gevisualiseerd in drie stadia.

Het bericht De toekomst van audio: de podcast heeft de tijd mee verscheen eerst op Klankplank.

]]>