Dit jaar sluit ik mijn eigen podcast af met opnieuw een gesprek over bouwen en duurzaamheid. Eerder deed ik dat naar aanleiding van de conferentie WasteBuild Zero, nu met twee jonge architecten.
Bij bouwprojecten is de architect de spil in de keuze van bouwmaterialen. De bouwregels en verantwoordelijk aannemer zijn vaak een rem op die keuze. Dat maakt het gebruik van duurzame materialen voor nieuwe gebouwen vaak lastig.
Dat zijn twee dingen die ik leerde van mijn bezoek aan de conferentie WasteBuild Zero in aflevering #3 van Met Woede & Liefde. De bouwsector is verantwoordelijk voor de helft van de CO2-uitstoot. Dat komt met name door de materialen (beton, staal en Rockwool) en de logistiek. Dat kan natuurlijk anders, maar het bouwbedrijf en de regels zijn conservatief en taai.
Duurzaam en ambachtelijk
Een persbericht over een nieuwe design- en meubelcollectie van twee architecten zette me op het spoor van Anne Geenen en David Schmidt. Begin december presenteerden zij hun Built Editions, een kleine, maar groeiende collectie voorwerpen en meubels gemaakt in India. Pepermolens, bijzettafeltjes, stoelen, krukken en schalen worden gemaakt van hout, natuurlijke kleurstoffen en gerecycled materiaal.
Omdat Anne Geenen in India woont weet zij de ambachtelijke vakmensen en ateliers te vinden die dat kunnen maken. Bovendien zijn beide architecten van Site Practice, hun eigen bureau, sowieso geïnteresseerd om oude technieken en vakmanschap te betrekken bij hun ontwerpen. Zoals ook de culturele en ecologische omstandigheden hun belangstelling hebben.
Bouwen met hennep
Momenteel wordt een ontwerp van hun hand gebouwd in Nijmegen. Het gaat om project voor 80 sociale huurwoningen, die zeer energiezuinig zijn. Bij de constructie is gebruikgemaakt van hout en hennepbeton. Vandaar de naam Hennephof Housing.
Vanwege hun diepgravende onderzoek naar het veelzijdige en circulaire hennep kunnen we meer zeker meer ontwerpen met dit bouwmateriaal van hun bureau verwachten. Op de foto twee testkozijnen van hennep: links van geperst en onbewerkt hennephout, rechts van een 3D geprinte henneppasta