Voor het maken van podcasts zijn spullen nodig. Geen ontkomen aan goed gereedschap, zoals microfoons, mixers en recorders. Dus wanneer ik met mensen over podcasts spreek, komt al snel de vraag: wat gebruik jij? Ik heb vooral praktisch geïnvesteerd, ook om mobiel te blijven. Ik heb wel een rijbewijs maar geen vrachtauto.
Opnemen op locatie
Dus heb ik het volgende in huis:
Een FlashMic DRM 285-C Cardoide – een handzame en één van de eerste digitale microfoons, die zonder snoer te gebruiken is. De opnamen komen terecht op het ingebouwde geheugen en is geschikt voor 2 uur hoge kwaliteit opnamen (wav). De microfoon zelf is van Sennheiser, een vertrouwd en degelijk merk.
Gebruik: 1-op-1 gesprekken op locatie, binnen en buiten
Een Zoom H5 stereorecorder (X/Y) – Evenzeer handzame recorder die ik heb aangeschaft om meer diepte (stereo) in de opnamen te krijgen. Op de recorder kunnen ook 2 externe microfoons worden aangesloten via uitgebalanceerde XLR-aansluitingen.
Gebruik: 1-op-1 gesprekken op locatie (binnen en buiten), omgevingsgeluiden, eventueel met 2 externe mics op tafelstatief.
Een Zoom LiveTrak 8 recorder/mixer – Dit is cruciaal gereedschap. Zoals de naam al doet vermoeden 8-kanaals mengtafel met leuke mogelijkheden. Zo is één kanaal te gebruiken als ‘vork’, input voor een telefonisch gesprek (via mobiele telefoon). Mogelijkheid om 6 microfoons aan te sluiten (XLR).
Gebruik: opnamen op locatie (binnen) met meerdere sprekers
Vier Podmics – 4 dynamische microfoons van Røde, zeer geschikt als spreekmicrofoon, dus voor interviews en gesprekken. (Dynamisch wil zeggen dat er niet apart stroom nodig is, zogenaamde fantoomvoeding, om de microfoon te laten werken.)
Actieve monitor theBox MA5 (met statief) – een kleine maar krachtige monitor voor zaalversterking van de opnamen van podcasts.
Gebruik: bij opnamen waar een klein publiek wil mee luisteren naar het gesprek, kan worden aangesloten op de Zoom LiveTrak 8.
Montage en mixen
Het monteren van opnamen doen we zelf in veel gevallen met ProTools, waar je met meerdere sporen kunt werken. Sommige radio- of podcastmakers of sounddesigners in ons netwerk gebruiken andere programma’s, zoals Audition, Logic, Reaper of Hindenburg. De keuze hangt vaak samen met voorkeur, budget en gebruiksgemak.